Dezerty

Raw dort s kakaovou náplní

září 01, 2017 Unknown 5 Comments

Poslední den v srpnu není jen dnem, kdy dětem končí prázdniny, ale pro mě je to hlavně den, kdy má Martin, můj přítel, narozeniny. Rok od roku je těžší a těžší pro něj vymýšlet dárky, protože nikdy nechce nic drahého a nejradši má, když mu sama něco vyrobím.


RAW dort

Letos ale vyslovil jedno přání, které mě udivilo, ale zároveň mi dělalo vcelku velkou radost jej plnit. Chtěl udělat RAW dort. To znamená dort plně veganský, nepečený, bez mouky a rafinovaných cukrů, bez vajec, zkrátka dort, který nám projednou nebude škodit, ale naopak do našeho těla dodá něco zdravého.

Hledala jsem různé recepty a dlouho váhala. Ono udělat takový raw dort není nejlevnější záležitost a někdy je celkem i obtížné sehnat všechny potřebné produkty. Poskládala jsem tedy dohromady recept, který dokonale odpovídal mým požadavkům. Cenově dotupný, rychlý, jednoduchý a hlavně jsem pevně věřila, že bude chutný.

Dort měl obrovský úspěch i u těch, kteří se jinak zdravému vyhýbají jak čert kříži, což je pro mě vždycky největší odměna. A ačkoli nejsme ani vegani, ani raw, tyhle věci nám moc chutnají a určitě se jim do budoucna budeme věnovat trochu víc, protože proč ne.
Proto jsem ho určitě nedělala naposledy. A jsem tak hodná, že se s vámi podělím i o recept na něj.

Forma o průměru 28 cm.

INDGREDIENCE

Na korpus
170 gramů oblíbených ořechů - já měla směsku kešu, madlí a lískových ořechů, ale můžete použít jakkékoli ořechy, hlavně ale nepražené a nesolené
100 gramů namletého kokosu

60 ml sladidla - javorový, agáve nebo datlový sirup
5 datlí

Na krémovou náplň

2 větší avokáda - cca 400 gramů
40 ml rozpuštěného kokosového oleje
80 gramů holanského kakaa
60 ml sladidla - javorový, agáve nebo datlový sirup, podle chuti můžete dát sladidla víc

POSTUP

1.Všechny suroviny na korpus dáme do mixéru a začneme postupně mixovat. Dělejte to pomalu, ze začátku to bude dělat velký rámus, začínejte na nejnižší rychlosti a pomalu přidávejte. Až se všechny ingredience dokonale spojí, začne vám vznikat mastná a lepkavá hmota. Ve chvíli, kdy z hmoty půde vymodelovat kulička, která drží tvar, můžete směs vysypat do dortové formy, která si předem vyložte pečícím papírem. 


2.Oříšky pomalu umačkáváme do formy, stejně jakobychom dělali cheescake a nezapomeneme dát trochu i do okrajů formy. Můžeme si pomoci skleničkou a jejím dnem pěkně oříšky mačkat k dortové formě. Když nám vznikne pevný a udusaný korpus, můžeme se vrhnout na krém.

3.Avokáda rozřízneme, vyjmeme pecku a oloupáme. Vložíme do mixéru spolu s kakaem, sladidlem a kokosovým olejem a mixujeme, dokud hmota není dokonale hladká a bez hrudek. Poté kakový krém vlejeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.Nazdobíme livobolných ovocem, já jsem použila borůvky, ale původně jsem smýšlela nad jahodama nebo malinama. 

4.Dort necháme v lednici aspoň přes noc, následující den jde krásně krájet, drži pohromadě a chutná naprosto skvěle!
Pokud někdy dortík budete zkoušet, určitě mi nezapomínejte posílat fotky a ohlasy na to, jak moc vám chutnal. 


Lucienne


Tak šup do kuchyně!






5 komentářů:

  1. Ten musel být výborný! :)
    Vypadá skvěle a podle těch ingrediencí musel tak i chutnat.
    Zhostila jsi se toho dobře a věřím, že měl přítel radost. :) A jinak je super, že měl zrovna takové přání - to bych od kluka vůbec nečekala. :)
    A věřím, že ti udělalo radost, že měl takový dort úspěch u všech - to by mě taky potěšilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl skvělý, ani jsem nevěřila, že bude tak dobře chutnat :-). Někdy si ho taky udělej, jen tak, pro radost :-)

      Vymazat
    2. Určitě zkusím, až bude nějaká příležitost. :)

      Jinak na festival vyrazíš určitě příští rok, věřím, že ti to vyjde. :) Já sice jela letos, ale předtím jsem se žádného nezúčastnila dva roky. ;)
      S tím mým exex mi to říká více lidí, že spolu stejně jednou skončíme. :D
      A jestli se EM ozve? Uvidíme. Zatím nic. Ale také si říkám, že to nemůže skončit "jen" takhle. :D

      Konečně jsem tě dneska začala sledovat na instagramu, čímž jsem teda před tebou ztratila anonymitu (když poznáš, která jsem :D), ale to nevadí. :D

      Vymazat
    3. Vidíš, to je pravda, na starý blog jsem své fotky přidávala. :D A to si teď naivně myslím, jak jsem v anonymitě. :D

      Vymazat
  2. Mňam ! :) Vyzerá veľmi chutne a chválim aj fotky ! Super článok ;)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážím! :-)