Slovinsko

Naše dovolená ve Slovinsku

srpna 28, 2017 Unknown 8 Comments

Kdo sleduje můj instagram tak asi už ví, že jsem pár dní strávila na dovolené ve Slovinsku.
Slovinskem jsem hodněkrát projížděla cestou do Chorvatska a vlastně mě nikdy pořádně nenapadlo, že bych tam mohla strávit dovolenou, protože ono co si budem, pár let zpátky mě ještě chození po horách a poznávání nových míst tolik nezajímalo, ale naštěstí se tohle změnilo.


V tomhle článku bych vám ráda shrnula naší dovču a možná vás trošku inspirovala, řekla nám naše zkušenosti a prozradila vám místečka, která stojí za to vidět!


Ubytování


Slovinsko je poslední dobou hodně populární destinací a to hlavně díky jezeru Bled. Tohle jezero je určitě úžasný a děsně nádherný a to hlavně díky ostrůvku, který uprostřed jezera je. Určitě stojí za to se tam dojet podívat, ale už méně stojí za to tam být ubytován a to právě z toho důvodu, že Bled je cílem hodně turistů. Pokud ale chcete mít svůj klid, udělejte to jako my a popojeďte ještě asi cca 30 kilometrů dál od Bledu, do kempu Zlatorog.
Jedná se o kemp u nádhernýho jezera, který se jmenuje Bohinj. A já si docela upřímně myslím, že ani u Bledu bychom se neměli tak božsky, jako jsme se měli tady. Do tohohle kempu můžete přijet s karavanem nebo se stanem. Nás bylo 12, měli jsme stany, který jsme postavili v lese, takže nás stromy chránili před horkým sluncem. Takže doporučení za mě pro levnější ubytování ve stanu, kemp Zlatorog Bohinj, který se mimochodem nachází v Julských Alpách, takže kolem dokola je několik stezek po krásné přírodě, které stojí za to absolvovat. Ubytování nás nakonec myslím vyšlo na 11,5 eura pro jednoho na noc.

Jezero Bohinj

Kemp Zlatorog, Molo


Kde jsme byli a kam se podívat


První den jsme strávili zabydlováním se v našem super stanovém městečku a nakonec jsme se rozhodli, že si dáme procházku kolem celého jezera Bohinj a dojdeme do blízkého města, kde se ten večer měla podle všeho konat veliká slavnost, kterou jsme si nemohli nechat ujít. Procházka kolem jezera nám zabrala asi tři hodinky, byla to příjemná cesta, nenáročná, kterou zvládne každý a je to dobrá procvička na následující výlety a zároveň takové seznámení s prostředím.

Další den jsme se rozhodli pro trochu náročnější trasu a nikdo z nás dopředu nevěděl, jak moc náročná vlastně bude. Z našeho kempu jsme se vydali směr Črno jezero, což byla trasa, která trvala dvě hodiny do kopce. Každopádně Črno jezero nebylo nic, co by nás ohromilo, spíš naopak. Chtěli jsme po dvouhodinovém stoupání vidět jezero s nádhernou krajinou a místo toho jsme viděli spíš takový rybníček, uzavřený ve skále.

Nakonec jsme se rozhodli pro ještě trošku náročnější stoupání k vrcholku, který se jmenuje Pršivec. Cesta to byla náročná, ale s nádhernýma výhledama a rozhodně za to stála a všem bych vám doporučila ji podstoupit, protože když vyjdete tam nahoru, zapomenete na veškerou únavu a připadáte si naprosto skvěle a nechce se vám pryč, i když víte, že musíte, protože před vámi ještě tři hodiny z kopce dolu zpátky do kempu. Každopádně Pršivec byl náš nejsilnější zážitek z celého Slovinska a jsme vděční, že jsme to mohli zažít.
Pršivec


#Pocemkamdeš
Mám pro vás ale i dobrou zprávu! Jestli nechcete jít několik hodin do kopce, abyste tu nádheru mohli vidět, na druhé straně skály, kousek od kempu, jezdí nahoru i dolu lanovka. Nám se za ní ale nechtělo dávat 19 euro a když tam člověk vyjde sám, ten zážitek je silnější :-).

Další den jsme zvolili k relaxaci, protože nás po té tůře kde co bolelo a v kempu jsme si na čtyři hodiny pujčili lodičky (další skvělá věc v kempu).
V úterý jsme se potom vyjeli mrknout na Soutěsku Vintgar, bohužel zrovna v den, kdy Slovinci měli státní svátek, logicky tam tudíž bylo hodně lidí. Ale opět se jedná o hodně populární turistické místo, s nenáročnou trasou a kocháním pro oči.
Soutěska Vintgar

Poslední den jsme se při cestě zpátky do Čech ještě zastavili u jezera Bled a rozhodli se vyjít krátkou trasou na výhlídku, která měla trvat půl hodinky a slibovala krásný výhled. A opravdu, nakonec jsme byli moc rádi, že jsme ten kopec vyšlápli a mohli se podívat na krásy Bledu.

Jezero Bled

Backstage fotografování :-) 

Na kolik nás dovča vyšla


Jelikož jsme oba s přítelem studenti, nejeli bychom na nějakou hodně drahou dovolenou. S cestou i s jídlem, které jsme si vařili sami nás to každého vyšlo kolem 4 tisíc, což mi přijde super, vůbec ne drahý, když si uvědomím, jak parádní byl kemp, ve kterém jsme byli a co jsme všechno úžasnýho viděli.

Rozhodně to nebyla naše poslední návštěva Slovinska, protože tam je ještě hodně míst, která určitě chceme vidět. A co vy, byli jste někdy ve Slovinsku? Je něco, co byste nám tam doporučili ještě vidět?

Pršivec, výhled na Bohinjské jezero




8 komentářů:

  1. Krásný výhledy, úžasný jezera a když se k tomu připočítá, že jsi určitě jela se super lidma, dovča za 4 tisíce je naprosto boží! :) My jsme měli jet taky na Slovinsko, ale ze všeho sešlo :/. Což je sakra škoda, jak se teď dívám na ty fotky. A rozhodně souhlasím s tebou, Bled není tak pěkný, jak to jezero, u kterého jste nakonec byli ubytovaní vy.
    Jaký bylo počasí? Zrovna u Slovinska a u těch tůr je to dost důležitý, ale aspoň z fotek vypadá, že bylo nádherně :).
    Jsem teď vážně docela zahořklá, že se nám tam nepodařilo s partou letos vyjet...

    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda že vám dovča nevyšla, protože to tam bylo opravdu nádherný, ale určitě není všem dnům konec a někdy se tam podíváš, kdo ví, třeba hned příští léto :-). Na počasí jsme měli vážně štěstí, pršelo nám až po cestě domů. Jinak bylo nádherně, počasí tak akorát na koupání :-)

      Vymazat
  2. Tak tohle je nádhera!
    Taky by se mi taková dovolená a za takové peníze líbila. Něco takového už mě láká dlouho. Ale bohužel jsem zatím nepoznala lidi, kteří by do něčeho takového šli také. A co si budeme nalhávat - já bych potřebovala někoho, kdo by měl smysl pro orientaci, vyznal se a také mi to tak trochu naplánoval. :D
    Tak snad jednou.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se tam někdy podívej! Stojí to za to :-) Jsem si jistá, že jednou najdeš někoho, kdo tam s tebou rád pojede. A Teď už trochu víš, kam se podívat, takže naplánování bude hračka! :-)

      Vymazat
  3. tak to je nádhera! ani jsem nevěděla, že je ve Slovinsku takhle hezky :). byla jsem akorát v Lublani, ale v přírodě ne :).

    OdpovědětVymazat
  4. Slovinsko je nádherné. My jezdíme s manželem také na dovolenou do přírody. Už jsme byli na Slovensku, Slovinsku, Švýcarsku a letos nám do sbírky přibylo Maďarsko. Jezdíme s karavanem a za těch 14 dní toho projedeme docela hodně. Letos bylo v Maďarsku velké teplo, tak jsem byla ráda, že manžel před dovolenou objednal mobilní klimatizaci ze Vzdušínu , takže jsme alespoň v něm neměli takové vedro :-) . Dovolenou na příští rok ještě vymyšlenou nemáme, ale já bych se chtěla podívat do Norska, tam je ta příroda také nádherná.

    OdpovědětVymazat
  5. Slovinsko je moc pěkná země. Také jsme tam chtěli s manželem letos jet, jenže to vypadá, že strávíme léto opět s dětmi v Čechách. Ale tak nevadí, koupíme dětem nový bazének a užijeme si to v rodinném kruhu v rodném Česku. Jsme sice velcí cestovatelé, ale vynahradíme si to jiných = lepších letech.

    OdpovědětVymazat
  6. Mně Slovinsko fakt náremně připomíná jižní Moravu. :) Pravidelně jezdíme na Slovinsko, ale užíváme si i jižní Moravy, kam jezdíme do https://www.pensionflorian.cz/. :) Hodně podobná příroda. Krásné vodní plochy. Velice příjemní lidé. :) Mohl bych se tu nad tím rozplývat donekonečna, ale zkuste si to všichni sami a uvidíte! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážím! :-)